tirsdag den 15. april 2014

Påske - Helligedage & Traditioner


Mon ikke de fleste glæder sig til påsken, forårets første tiltrængte helligdage, som giver os alle sammen en masse dejlige helligdage. 

De hellige påskedage
  • Palmesøndag - Jesus ridder ind i Jerusalem og folk tager imod ham med palmegrene.
  • Skærtorsdag - Jesus spiser det sidste måltid ( den sidste nadver ) med sine disciple, og Judas forråder ham.
  • Langfredag - Jesus korsfæstes
  • Påskelørdag - Jesus opstår fra de døde.

Påsken er ligeledes afslutningen på fasten. Derfor blev der spist æg i massevis ved påskefrokosterne, hvor folk ikke mere behøvede at nøjes med fastens spartanske kost. Æggene var et længe ventet højdepunkt og et symbol på forårets komme. 

Man skal i virkeligheden ikke mange år tilbage, før meningmands høns først begyndte at lægge æg omkring påske, når solen fik magt og græsset begyndte at blive grønt og saftigt. At æg var en fortrukken spise til påske, hang derfor sammen med, at de første forårsæg blev samlet ind under fasten og derfor ikke var spist. I bondesamfundet var æg desuden en sjælden og kostbar madvare, som ikke indgik i den daglige kost. Æg spiller stadigvæk en væsentlig rolle i de danske påsketraditioner. 

Påskefrokosten er en populær tradition, hvor familie og venner samles og spiser en masse god mad. Der er helt sikkert æg på bordet, men også kylling eller lam og fisk sammen med andre spæde og lyse retter, som passer til årstiden.

I min barndom fik vi tarteletter med høns i asparges - som forret. Og hovedretten var min mors langtidsstegte lammekølle som min far stolt skar for. Desserten var altid hjemmelavet citronfromage - ja så længe jeg husker tilbage. 

Har din familie en speciel familie tradition ?


Ingen kommentarer:

Send en kommentar