tirsdag den 25. marts 2014

Så er bøgen sprunget ud...



Forspiring er forspring, og mange frø kræver forspiring. Derfor er det en god ide at starte med forspiring af frø indendørs i potter i vindueskarmen eller i havestuen. 

Har du pladsen og lysten, kan du både spare mange penge og få en masse spændende planter ved at forspire selv. 

Her får du fem nyttige tips og generelle råd om, hvordan du får succes med forspiring. 
Forspiring - Læs først på frøposerne 
Læs altid bag på frøposerne for at se, om de frø, du har købt, stiller særlige krav til spiringen i forhold til kulde/varme og lys/mørke. Står der ikke noget, betyder det, at frøene skal spire under almindelige forhold, det vil sige stuetemperatur og ganske let tildækket.  
Forspiring - Brug den rette jord 
Brug altid en så- og priklejord, som kun er svagt gødet og fin i strukturen, så den falder godt ned omkring frøene. Almindelig pottemuld indeholder for meget gødning, som kan hæmme spiringen, men også tage livet af de små sarte spirer, fordi deres rødder svides. Almindelig havejord indeholder mange ukrudtsfrø og svampesporer, som igen både kan hæmme væksten og tage livet af planterne.  
Forspiring - Vand, inden du sår 
Når du har fyldt jord i dine kasser/potter og trykket den ganske let til, skal den vandes omhyggeligt, inden du sår dine frø. Sæt et brusehoved på vandkanden, det gør det nemmere at fordele vandet. Er jorden tør, kan det kræve mange overbrusninger, inden den er vandet ordentligt op.  
Forspiring - Såning af små og store frø 
Forspriring af store frø som ærteblomst, tragtsnerle eller tallerkensmækker egner sig bedst til at så i potter, så de ikke skal deles og prikles senere, mens de mindre frø, som er svære at så enkeltvis, er nemmere at bredså i kasser for senere prikling. Nogle frø er så bittesmå, for eksempel tobak, Nicotiana, og løvemund, Antirrhinum majus, at det næsten kan være umuligt at fordele dem jævnt over såfladen. Her er det en fordel at blande frøene med fint tørt sand, så du får en større mængde at fordele.
Forspiring - Dæk frøene 
Når frøene er fordelt på jorden, skal de dækkes. En god tommelfingerregel ved forspiring er, at frøene ikke skal dækkes med et tykkere lag, end de selv fylder. Du kan dække med såjorden, bruge hvidt sand (altså sand uden ler) eller bruge det materiale, der hedder ”vermiculite” (ligner lidt poppede ris). Tryk jorddækket let til over frøene, så de får god kontakt med såjorden. Vand til sidst det hele forsigtigt til.
Har du fulgt disse fem trin til forspiring, kan du kan se frem til et spirende forår!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar