søndag den 10. november 2013

Mortens aften



Fredag d. 10. november fejrer vi Mortens aften. På dansk kalder vi ham for Morten, men mere korrekt er at kalde ham Martin. Martin levede omkring år 390 og han var en meget from mand. Han var så from, at man ville gøre ham til biskop af den sydfranske by Tours. Martin havde andre planer med sit liv og forsøgte at gemme sig for at undgå sin skæbne som biskop.
Desværre havde han valgt at gemme sig i en gåsesti. Gæssene var imidlertid ikke indstillet på at Martin skulle slippe for sin skæbne, så de skræppede så meget op, at øvrigheden blot kunne gå efter lyden. Han blev fundet og tvunget til at være biskop. Martin tog hævn over de højrøstede fjerkræ; han benyttede sin nye myndighed som biskop til at påbyde, at man hvert år på den 11. november skulle opsøge alt, hvad der fandtes af gæs og dræbe dem, som straf for deres “forfædres” åbenmundethed. Når de nu var slagtet, kunne man jo lige så godt spise dem – derfor traditionen med gås.

I Frankrig hvor Martin var biskop, bliver han ikke fejret så meget mere, men i Rhinlandet i Tyskland bliver Sankt Martin fortsat fejret med “lanterneoptog”, der er et optog med fine hjemmelavede papirlygter. Lanterneoptogene startede egentlig i det østlige Tyskland til minde om Martin Luther, men da det nåede til de katolske områder blev det til minde om Sankt Martin.
Martin døde den 8. november 397 og han blev begravet den 11.november. I 650 blev han ophøjet til helgen. Han blev til Sankt Martin, som betyder; Den hellige Martin, og hans mindedag i kalenderen og i kirken blev d. 11 november. Martin, er en historisk person, hvorimod historien om ham og gæssene er og bliver en historie.

I Danmark er traditionen på Mortens aften mest en madtraditionen. Mortens aften spiser man ubetinget andesteg. Klassisk andesteg med kartofler, sovs og rødkål. Til sidst, som aftenens søde afslutning: Dansk æblekage med flødeskum. Til anden skal serveres en god kraftig rødvin. Selvom and er fjerkræ, skal der en kraftig vin med syre i til at give modspil til fedtet både på anden og i sovsen. Til æblekagen kan man servere en rigtig god portvin.



Legenden siger...
På Martinsdag begyndte det nye arbejdsår for bønderne, lønninger blev udbetalt og det var også den dag, hvor man kunne skifte arbejdsgiver (skiftedag). 2-3 gange om året bl.a. til Mortensdag og til Sct. Hansdag betalte man sin skat, forpagterafgift eller andet, og dette foregik i november ofte med gæs. 

Tiende og forpagterafgiften i forbindelse med gæs, betød også at herremændende og præsterne fik de gode gåsefjer til at skrive med, og det var også dem der først fandt ud af at bruge de gode fjer og dun i sengen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar