lørdag den 6. juli 2013

Solen


Solen er en stjerne, som giver lys og varme fra sig. Om morgnen står den op i øst, klokken 12 midt på dagen står den højest på himlen. På det tidspunkt er den kraftigst, så du skal huske at tage solcreme på. Om aftenen går den ned i vest, og så bliver himlen farvet i flotte røde farver. Min datter har netop afsluttet 2. klasse og har skrevet en opgave på skolen om solen...


Solen
Størrelse: solen er lige så bred som 110 jordkloder. Der ville kunne ligge 1 million jordkloder inde i solen. Temperatur: 15 millioner grader i midten og 6.000 på overfladen. Så der er virkelig varmt overalt på solen. 
Solen er lavet af gas: mest brint og så noget helium. Solen er ca. 5 milliarder år gammel.

Solen er en stjerne i midten af solsystem. Den giver lys og varme fra sig. Solen er meget, meget større end alle planeterne tilsammen. Solen er så tung, at den holder alle planeterne på plads ved sin tyngdepåvirkning. Hvis man kunneveje hele solsystemet, vejer solen de 98 %

I gamle dage troede man, at solen gik rundt om jorden, fordi man kunne se, at den stod op, og den gik ned hver dag. De gamle grækere kaldte den “Helios”. Romerne kaldte den “sol”. Solens stråler er farlige, men her på jorden bliver vi heldigvis beskyttet af ozonlaget. 

Ude i rummet skal astronauterne passe på strålerne og beskytte sig mod dem. Sollyset ligger 150 millioner km fra jorden. det kaldes 1 astronomisk enhed = 1 AE. På engelsk = 1 AU.

Det tager ca. 8 minutter for solens lys at nå ud til jorden. Det bevæger sig ca. 300.000 km i sekundet. Den afstand, lys tilbagelægger på et år, kaldes et lysår. Man mener, at solen vil skinne 5 milliarder år endnu.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar