onsdag den 16. april 2008

Påklædningsdukker


Tegn din egen påklædningsdukke og bliv designer - fremtryl sammen med familien en eventyrlig kollektion, pynt med glimmer - du skal blot bruge pap, papir, saks og skønne farver og eventyret er i gang...

Start med at tegne en dukke på et stykke pap. Du behøver ikke at lave en indviklet én med fødder og alle fingre på hænderne. Den kan godt være meget enkel, så du kan lave en masse tilbehør til den.

Tegn øjne, næse, mund og hår og klip derefter dukken ud.

Nu er den klar til at få tøj på - læg dukken på et stykke papir og tegn rundt om dukkens krop. Og det er nu, at du bliver designer og skal fremtryllede fortryllende og underfundige klæder til din egen påklædningsdukke.

Husk at lave små papirtapper, så tøjet kan hænge på påklædningsdukken.

Prøv selv at finde på en figur. Du kan jo prøve at tegne din mor. Eller måske har du mere lyst til at tegne en sørøver med et skib og en skæg en papegøje. Eller din bedste ven iført røde gummistøvler...

Ja du kan lave en hel familie eller alle dine veninder og pynte dem med fantastiske og farvestrålende kjoler,

Der kan laves alle mulige ting til dukken, f.eks. en seng, der er foldet, således at dukken kan komme ind under dynen. Påklædningsdukken kan også få hatte, tasker, kæledyr og måske en smuk prinsessekrone med funklende diamanter.

Hvornår startede det ?
Langt de fleste påklædningsdukker er fra tiden 1900-1970 og piger. De forskellige beklædningsgenstande er ofte inspireret af modetøj fra en pågældende tid.


Oprindeligt var påklædningsdukkerne en overgangsform imellem modedukker og modeblade i Frankrig omkring 1830. Disse modedukker havde i nogle tilfælde både forside og bagside.

Påklædningsdukker var oprindeligt kun for voksne - et værktøj for modeskabere, skræddere og deres kunder til at finde frem til, hvordan en ny klædedragt skulle se ud.

De første ark med "figurer til påklædning" udkom i Danmark i 1888 - en hel familie med garderobe og tilbehør. Siden har påklædningsdukker været yndet legetøj for især piger fra 4-5 års alderen til teenageårene, og variationen af dukker og udstyr er uendelig. Alle mulige kendte forbilleder har man bl.a. kunnet klæde på og lege med i årenes løb. De populære gamle ark bliver også brugt som minderige samlerobjekter af voksne kvinder.


Fænomenet 'påklædningsdukker' kendtes nu allerede i 1700-tallet, f.eks. ved det franske hof, hvor det var kendte malere, der fremstillede dukkerne.

Disse påklædningsdukker blev dog ikke brugt som legetøj, men som en slags mannequindukker, så hoffets kvinder kunne se forskellige 'designs' (kjoler) på dem.

Senere fulgte diverse store modehuse bl.a.YSL med skønne påklædningsdukker med en gengivelse af hans kjoler.


Puk-bøgerne af Lisbeth Werner var en af de populære pigebogsserier, som i 1950'erne havde forsideillustration af tegnere. Og en stor succes blandt deres læsere da Puk udkom som påklædningsdukke.

Men det var ikke kun de mindste piger der var fanget af påklædnings-feberen. Op i gennem 70 og 80’erne udviklede påklædningsdukkerne og der blevet designet som aldrig gør.

Dukkerne var ikke længere tegnede dukker, men virkelig mennesker. Du kan gøre dem kunsten efter. Dukkerne laver du ved at klippe billeder af mennesker ud af brugte blade. Ellers kan du brug billeder af dig selv. Klister de udklippede billeder op på pap og klip papiret til efter menneskets form på billedet – og du er klar til at designe den kommende kollektion... måske din drøm er at være en alfe prinsesse ?


Men du kan også gøre som i gamle dage og du kan her downloade en skøn påklædningsdukke og et sæt tøj og så kaste dig ud i flere tøjstykker. Print arkene ud på kraftigt karton. Hvis du printer dem ud på almindeligt papir, er det en god idé at klæbe arkene op på pap, før du klipper figurerne ud. Det skal ikke være for tykt, for så er det svært at klippe i. En bagside fra en A4-blok er fin.

Brug hvid lim eller en limstift. Sørg for at limen er smurt jævnt ud over papstykket, læg så arkene på og glat forsigtigt ud. Du kan glide let hen over arket med hånden, eller du kan trække en lineal forsigtigt hen over, så der ikke danner sig folder. Lad det tørre – og så skal du klippe dukkerne og tøjet ud. Også her skal du være forsigtig. Få evt. en voksen til at hjælpe. Pas på ikke at klippe stropperne af – dem skal du bruge til at få tøjet til at sidde fast på dukkerne med.



Idé - Du kan også klippe tøj ud af kataloger, gavepapir eller andet flot papir. Det kan blive rigtig pænt – og det er sjovt!

Du kan lave flere versioner af den samme dukke, med forskelligt farve hår eller længde af hår, ansigtsudtryk så alle dukkerne kan dele det samme tøj.


Rigtig god fornøjelse :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar