søndag den 31. august 2014

Efterår...


Så er det efterår - hvis man skal følge kalenderen... sommeren har været utrolig smuk og varm, men jeg elsker nu også efteråret. Skoven ændrer sig hver dag og man kan være heldig at komme hjem med et helt eventyr i lommerne :-) 

Man må samle – eller sanke, som man også kalder det overalt på offentlige arealer, herunder skov og strand. I private skove må man kun tage det med, man kan nå fra vej og sti. Husk altid at spørge områdets ejer om lov, før I evt. graver rødder eller planter op – det er for eksempel ikke tilladt i offentlige skove. Fredede planter må aldrig plukkes eller graves op.

Man må samle nødder, urter, bær og svampe i begrænset omfang, til eget brug. En gammel tommelfingerregel siger, at man må samle ca. en bæreposefuld – eller som det hed i den gamle, Jyske Lov: Så meget, som man kan have i sin hat!


Hvor og hvornår skal vi plukke?
Pluk kun friske og ubeskadigede planter. Saml så langt væk fra trafikerede veje som muligt og slet ikke direkte i grøftekanten, hvis det er en vej, hvor der kører biler. Vær også sikre på, at området ikke bliver sprøjtet eller bliver udsat for anden forurening, der kan være skadelig. Hold øje med forurenende afløb eller andet, der tyder på, at man skal holde sig væk. Det samme gælder, når man skal fange rejer og krabber eller samle tang og muslinger i havet. 


Vigtigt!
Pluk og spis kun svampe og planter, som I med sikkerhed ved kan spises.
Vask hænder, når I har rørt ved svampe og planter, som kan være giftige.

Læse mere om, hvor og hvordan I må færdes i naturen på naturstyrelsens hjemmeside

Ingen kommentarer:

Send en kommentar