torsdag den 9. maj 2013

Kristi Himmelfarsdag


Kristi himmelfartsdag er en kristen helligdag, der fejres til minde om Kristi himmelfart 40 dage efter hans opstandelse påskedag. Denne dag steg han til himmels og blev ophøjet til Guds højre hånd.
Mange kalder fredagen efter Kristi himmelfartsdagen for "en indeklemt dag" og gør den til en lukkedag - og er du så heldig at have fri denne indeklemt dag har du fire skønne dages mini ferie - til leg og hygge :-)


Hinkelege
Den gamle leg med hinkeruder leges stadig rundt omkring i skolegårde i dag.I dag er det typisk en aflang hinkerude formet som en mand, men der findes flere forskellige slags hinkelege som også blev leget tilbage i baggårdene omkring år 1900.
At hinke kræver kun et kridt og evt. en hinkesten. En flad sten kan dog også bruges og legen er derfor kendt en af de helt basale lege.

Snegl
Der laves en hinkerude som formes som en snegl, hvor man begynder med en stor cirkel/bue og arbejder sig ind ad til et afsluttende felt.

Man hopper hele vejen ind til midten uden at røre streger og uden at stoppe op. Lykkes det må man skrive sit navn i eet af felterne.

Her må kun ejeren stoppe op og hvile. Til sidst er alle felter optaget og
vinderen er den sidste som kan komme helt ind til midten

Firkant
I denne traditionelle hinkerude bruges en hinkesten, som med foden skubbes fra nummer til nummer

Det er ikke tilladt at træde på stregerne eller at hvile undervejs.
Små børn kan evt. bruge en hinkestav (kosteskaft eller lignende)
til at støtte sig til.

Firkant - udvidet
På asfalt eller fliser tegnes der et kvadrat med 9 felter. I de ni felter skrives tallene fra 1 -9, som vist på tegningen.
Man begynder med at hinke, dvs. skubbe stenen foran sig med foden (og kun på et ben) fra 1 til 2 til 3 osv. op til 9. Derefter kures stenen fra 1 til 3 osv. Ofte begynder man i 1. rude på to ben og derfra hinkes på et ben.Det er naturligvis ikke tilladt at hvile sig undervejs eller stå på stregerne.
Turen skifter, hvis man kurer stenen i forkert rude, stenen ryger forbi ruden, lægger sig på stregen, eller man selv træder på en streg. Man kan aftale “helle” eller hvile i fx 5. rude eller man kan aftale, at man må lave “med hop” – dvs. små mellemhop op til stenen fra rude til rude.
Man kan udsmykke 9. rude på forskellig vis, hvor man inddeler ruden i forskellige zoner og giver dem navne: sål, måne, helvede osv. Før i tiden skrev man lykke, ulykke, land, vand og lignende, som skulle angive noget om personens fremtid. Den kunne man så selv afgøre ved at få stenen ind i afgrænsningerne!
Er der tale om mindre børn kan det være en fordel at lade dem bruge en hinkestav som de kan hvile sig op ad
Paradis
Det højeste nummer er paradiset, mens de to cirkler angiver himmerige og helvede.

Helvede må ikke være større end man kan få en fod på hver side, himmerige er blot halvt så stor.
Hinkestenen placeres udenfor 1. rum. Hinkestenen skal nu skubbes fra tal til tal i korrekt rækkefølge ved at hinke og på et ben skubbe/hinke stenen fra felt til felt.
Man er ude, hvis man skubber forkert, så stenen lander på en streg eller man hinker stenen ud over linjerne – eller ind i et forkert felt.
Ligger stenen på helvedestregen, må man begynde helt forfra – næste gang man har tur.Ligger stenen i Helvede skal man rykke tre felter tilbage.Hvis den derimod ligger i Himmerige eller på stregen til Himmerige, må man gå tre eller et felt frem. Mens man hinker er armene korslagt eller hviler på hofterne.

Hoppe til måne
Denne er nok den mest kendte fra skolegården.

Hinkestenen skubbes i felt 1 så man hopper på et ben, idet man springer det over ( nr. 1 ) hvor hinkestenen ligger, og når man er nået til månen, drejer man en hel omgang rundt og hopper tilbage indtil man kommer til nr. 1, hvor man samler sin hinkesten op, stadigvæk på ét ben, og hopper ud igen.

Så skubbes hinkestenen i nr. 2, og man hopper forfra på samme måde, hvis man ikke er uheldig og laver fejl undervejs.

Rigtig god fornøjelse
 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar