fredag den 14. marts 2014

Godnathistorie - Viktoria den dovne prinsesse


Der var engang en dronning, der havde en datter ved navn Viktoria. Prinsessen var køn og venlig, men lidt doven. Viktoria kunne godt lide at tilbringe sin tid ved vinduet, hvor hun dagdrømte om den dag, hvor hun ville blive gift med en prins, og bo på sit eget slot. Dronningen ønskede på den anden side, at Viktoria - som alle prinsesser - ville sy og spinde silke og uld til lagner og lommetørklæder. Men Viktoria hadede at spinde; det var så kedeligt og trættende! For at rette op på sin datters fejl tog dronningen hende med til et kongerige i nærheden, hvor der boede en anden dronning, der var kendt for sin strenghed. "Min datter kan spinde helt vidunderligt", påstod hun og præsenterede Viktoria. "Hun er hurtig og meget dygtig. Hun vil med glæde spinde for dig!". Derefter gik hun.
Denne dronning elskede kostbart tøj. Og hun havde rent faktisk et helt rum fyldt med uld, der ventede på at blive spundet og vævet. Hun var derfor meget glad for at tage imod Viktoria. Hun sagde til prinsessen: "Her er mit uld. Når du har spundet det hele, vil jeg give dig min søn prinsen til ægtemand".
Men Viktoria satte sig hen til vinduet og begyndte at drømme om prinsen. Timerne gik, og der var ikke blevet spundet den mindste smule uld. Om morgnen kom dronningen for at se til hende. Så snart det gik op for hende, at den unge prinsesse ikke engang var begyndt at arbejde endnu, blev hun meget vred: "Du har narret mig!", sagde hun til hende "Hvis du ikke spinder al denne uld inden i morgen, vil jeg smide dig i fængsel!"
Så snart hun var alene igen, begyndte Viktoria at græde. Hvordan skulle hun dog kunne nå at spinde bare en lille del af al den uld ?
Men så bankede det på døren. Prinsessen gik hen for at åbne den og udenfor stod tre gamle koner, der var så grimme, at hun blev helt bange.
Den første havde en tommelfinger, der var så enorm, at den lignede et stykke brød. Den anden havde en underlæbe, der var så stor, at den hang ned og dækkede hendes hage. Den tredje havde en fod, der var så stor som en tennisketsjer. "Vi er her for at hjælpe dig, min kære", sagde de venligt. "Vi vil spinde al ulden for dig, hvis du lover at invitere os med til den forlovelsesfest." Det lovede Viktoria.
De tre gamle koner begyndte at arbejde: den første trak i ulden med sin enorme tommelfinger, den anden fugtede den med sin gyselige underlæbe, men den tredje håndterede tenen med sin store fod. Ulden blev spundet på ingen tid og rullet op på garnnøgler. 
Den næste morgen kom dronningen igen for at holde øje med prinsessens fremskridt, og hun var meget tilfreds: " Din mor har ret", sagde hun. "Du er en dygtig spinderske. Jeg vil med glæde give dig min søn til ægte!"
Alt blev gjort klar til brylluppet, og Viktoria bad om lov til at invitere tre venner til forlovelsesfesten. Da prinsen så de tre gamle koner, ville han vide, hvorfor de så sådan ud. "Det er fordi, vi spinder hele tiden!", svarede de. Prinsen forbød da Viktoria at spinde, han ville ikke have, at hans hustru også skulle blive så grim. Og således levede Viktoria lykkeligt på sit nye slot med sin prins, og hun blev ved med at dagdrømme!
Godnat og sov godt :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar