søndag den 30. marts 2014

Eiffeltårnets 125 års fødselsdag


Eiffeltårnet er Paris' vartegn og er internationalt kendt som et symbol for Frankrig. Eiffeltårnet er opkaldt efter sin konstruktør, ingeniøren Gustave Eiffel. Det er et berømt turistmål med over 5,5 millioner besøgende hvert år. 


Byggeriet blev påbegyndt den 28. januar 1887 og åbnede for publikum den 31. marts 1889 - for netop 125 år siden. 


  • Udformningen af tårnet
    Da tårnet blev bygget, blev mange mennesker chokeret over dets dristige udformning. Et almindeligt kritikpunkt af Gustave Eiffels design var, at det var et mislykket forsøg på at skabe en kunstnerisk bygning uden at tage hensyn til de almindelige regler for ingeniørkunst. Eiffel og hans designere var dog anerkendte brokonstruktører og forstod vigtigheden af vindpåvirkningen af meget store konstruktioner. De vidste derfor, at hvis de ville bygge den højeste bygning i verden, skulle de være helt sikre på, at den kunne modstå vinden. Eiffel forklarede selv i 1887, at det var hensynet til vindpåvirkningen, der var den vigtigste parameter for udformningen af tårnet. De buede former, hans hold gav det, ydede ifølge hans egne beregninger den bedste beskyttelse mod vindpåvirkningen. Det vides ikke med sikkerhed, hvilken beregningsmodel Eiffel havde benyttet. Det seneste bud er en nonlineær integralligning, som var baseret på at skabe modvægt til vindpåvirkningen overalt på bygningen.

    Men uanset hvilken beregningsmodel der er brugt, råber vi et stort hip hip hurra for den smukke dame og bukker ærbødigt for hendes flotte dag - 125 år :-)


  • Ingen kommentarer:

    Tilføj en kommentar