fredag den 5. februar 2016

Vinterferie



Ude lege der giver frisk luft og røde sunde kinder er bare det bedste. Men kan du huske klassikerne, fra dengang du selv var barn ? Vi har fundet nogle af de bedste frem... så tag ungerne under armen og ud og leg...

Hoppe i elastik
Antal: tre – gerne flere
Materialer: ca. 4 meter bukseelastik, der er bundet sammen
Plads: plads nok til at hoppe

To deltagere står overfor hinanden med elastikken neden om fødderne, så den danner et rektangel. Nu skal I på skift hoppe ind i elastikken og forme forskellige mønstre.

Det gælder om at lave mønstret rigtigt og om at kunne hoppe ud af mønstret til sidst og lande med ét ben på hver side af elastikken. Hvis I syntes, det skal være sværere, kan I flytte elastikken op om knæene, lårene eller hofterne.

Travetur
På med travetøjet og ud i naturen for at snuse den friske luft til sig. Kom et par æbler i lommerne, måske også et stykke chokolade, og trav hele familien trætte og øre i hovedet af den friske luft.

Tag evt. noget fuglemad med og hæng det op i træerne på jeres rute.

Hjemme igen er det ikke noget bedre end en kop varm chokolade med skønne boller til. Et tip; chokoladen kan stå klar i køleskabet så den blot skal varmes

Hinke i rude

Antal: to – gerne flere
Materialer: kridt og en hinkesten pr. deltager
Plads: fliser eller asfalt, hvor man kan tegne hinkeruden

Tegn 10 felter i række efter hinanden og giv dem hvert sit nummer fra et til ti.

En hinkesten lægges i det første felt, og så skal du hinke ind i feltet. Stående på et ben skal du nu skubbe hinkesten ind i det næste felt og bagefter selv hinke ind i feltet. Du har kun ét forsøg. Og hvis du ikke kan hole balancen, eller hinkesten eller foden rammer stregerne, er det den næstes tur.

Det gælder om at komme alle felter igennem. Næste omgang starter i felt nummer to og sådan fortsættes der frem til felt ti.

Jeg melder krig
Antal: tre til seks personer
Materialer: kridt
Plads: en gård, gerne med fliser eller asfalt

I begynder med at tegne en cirkel på asfalten. Cirklen inddeles i lige mange felter som der er deltagere. Hver deltager skriver et land i sit felt og stiller sig med den ene fod i feltet.

Den, der begynder, råber ”jeg melder krig mod ( for eksempel ) Frankrig”. Hvis Frankrig er dit land, skal du løbe ind til cirklens centrum og råde: ”Stop!” samtidigt løber alle de andre væk fra cirklens, indtil du råber: ”Stop!” Nu må du tage tre skridt og spytte en spytklat i retning med en af de andre. Du stiller dig ved spytklatten og prøver derfra at røre ved den anden. Hvis du kan, må du stille dig i midten af cirklen. Her skal du, mens du står på et ben – aftegne et område på den andens land og skrive dit land deri. Nu har du erobret området.

Men hvis du mister balancen, mens du tegner, skal du tegne direkte ind mod midten derfra, hvor du mistede balancen, Den, der har afgivet land, melder nu krig.

Efterhånden som legen udvikler sig, må man ved erobring af nyt land stå enten i cirklens i cirklens midte eller i land, man allerede har erobret.

Blindebuk
Antal: fem – gerne flere
Materialer: et tørklæde
Plads: en plæne eller et rum indendørs uden for mange møbler

En person udvælges til blindebuk. Han eller hun får bind for øjnene og snurres rundt et par gange. Blindebukken skal fange de andre, som gerne må flytte sig. Når blindebukken fanger dig, skal han eller hun gætte, hvem du er. Hvis blindebukken gætter rigtigt, skal du være blindebuk. Men hvis blindebukken gætter forkert, fortsætter han eller hun som blindebuk.

rundbold
Antal: otte, meget gerne flere
Materialer: en tennisbold, et boldtræ og fire kegler til at markere banen
Plads: en plæne eller gymnastiksal

Lav en firkantet bane og del deltagerne i to hold. Det ene hold vælger en ”opgiver” og fordeler resten af holdet ude på banen. Det andet hold stiller sig i en kø foran opgiveren og slår efter tur til bolden med battet. Bolden skal skydes ud i marken, man får tre forsøg til at ramme. hvis man rammer, skal man løbe, så langt man kan nå, uden om de fire kegler. Allerhelst hele banen rundt. Det gælder om at stoppe ved et af de fire hjørner, før opgiveren får bolden igen. Derfor skal holdet i marken sørge for at fange bolden og kaste den tilbage til opgiveren, så hurtigt de kan. Opgiveren skal råde: ”Stop!”, lige så snart han får bolden igen.

Hvis din bold bliver grebet af en fra holdet i marken, er du ”død”. En fra dit eget hold kan befri dig, hvis hun eller han når at løbe hele banen rundt før bolden kommer tilbage til opgiveren. Hvis et hold har tre ”døde”, bytter holdene plads.

Sjippe i bue

Antal: fire – gerne flere
Materialer: et langt sjippetov
Plads: der skal være plads til at svinge sjippetovet og hoppe ind og ud af det

To deltagere svinger tovet. Der er flere muligheder: A: I kan hoppe i tovet og tælle, hvor mange gange I kan hoppe uden at stoppe tovet.

B: I kan hoppe gennem tovet én efter en og aftale på forhånd hvor mange sving der må være før en ny hopper ind.

C: I kan hoppe igennem tovet én efter én, hvor den første hopper ind og hopper et antal gange, før den næste hopper ind og hopper med. For eksempel 3-3, hvor der kommer en ny ind på hvert tredje sving, mens den som har hoppet ni hop, forlader buen.

Skjul
Antal: fire – gerne flere
Plads: en have, park eller skolegård

Alle børnene gemmer sig, men den, som er valgt til ”finder” tæller til 100 med lukkede øjne. Når ”finderen” har talt færdig, råber hun eller ahn. ”Nu kommer jeg” og så gælder det om, at have fundet et godt gemmested.

Når ”finderen” ser en af de andre, råber han ( eller hun ): ”Anna er fundet”. Legen fortsætter til alle er fundet. Det er den første som blev fundet, der er ”finder” i næste omgang. Alternativ: Dåseskjul. Samme som skjul, her skal man bare nå at røre ved den dåse eller det træ som ”finderen” tæller ved.

Når du bliver fundet, røber ”finderen” ”Anna i dåsen” ( Eller hvad du nu hedder ) og så skal du nå at løbe hen og røre træet eller dåsen, før ”finderen” når det. Hvis du ikke når det, er du den næste ”finder”. Hvis du når det, kan du befri de andre, som er fundet.

Ståtrold
Antal: fire – gerne flere
Plads: stort areal man kan løbe på

Ståtrold er næsten ligesom tagfat. Men i ståtrold er det den samme person, der bliver ved med at være ”fanger”.

De, som bliver fanget, skal stå stille, til de bliver befriet. Man kan blive befriet, enten hvis en af de andre ( som ikke er fanget endnu ) kravler gennem benene på én eller giver et slag på skulderen.

bygge snemænd
Skulle der komme mere sne ... :)
Byg en kæmpe snemand og pynt den med morfars gamle hat, en gulerod og kogler som øjne. Ungerne elsker det.

Og snemanden kan været et godt skjul hvis der skulle komme en snebolds kamp forbi.

Efter en skøn snebolds kamp er det dejligt at smide sig i sneen og lave flotte engle - alle kan være med, små som store - ja selv de voksne :)

Svensk tag-fat leg
Snehjulet er en gammel svensk leg og der skal være en lille flok, før den er rigtig sjov.

Først skal I trampe en stor cirkel i sneen, derefter deler I den op - ved at trampe sneen ned - i seks stykker som en lagkage.

I midten placerer man "ræven", de andre børn skal være mus og starter med at stå i cirklen. Nu gælder det om at fange mus - ingen må bevæge sig ud over sporene. Fanger man en museunge, er den dens tur til at være ræv. Musene har helle på midten. Den der kommer til at løbe undenfor sporene, bliver automatisk ræv.

Snehule
Har I mod på at kaste jer ud i at bygge en igloo - så er der her en simpel opskrift. Den vigtigste ingrediens er sne - og masser af den. Rul en rigtig stor snebold og skær toppen af.

Skær snebolden i skiver og byg hulen op med dem og til at holde sammen på skiverne, bruger I løs sne, som I tager fra jorden og "tætner" med. Husk at der skal være et hul, så I kan komme ind i hulen

Vinterbål
Lav et bål ude i haven, steg æbler pakket ind i stanniol, lav snobrød, grill pølser eller rist skumfiduser på en bambuspind.

Pynt eventuelt op med "snelys". Snelys laver I ved at grave et hul i en stor snebold og placere et lys i hullet.

Godnat historie - som I bestemmer...
Læg fem stykker legetøj i en pose, uden at barnet ser det. Lad barnet stikke hånden ned i posen og tage et stykke legetøj op. Begynd at fortælle noget om det. Hvis det er bold der dukker op, så kan du lægge ud med; "Der var engang en bold der hoppede så højt, at den hoppede helt op i himmelen hvor den mødte en rigtig god ven".

Tag nu selv et stykke legetøj op. og lad barnet fortsætte historien. Hvis det er en byggeklods, kan det blive til; "Bolden hoppede super højt at glæde, da den så at englen, dens ven sad og legede med byggeklodser - åh den ville også være med. Englen kiggede på Bolden og sagde; "jeg ville ønske at jeg kunne hoppe lige så højt som du kan".

Fortsat med at finde ting frem fra posen og byg videre på historien... det er vinterferie så lad bare det fortryllende eventyr begynde...


Rigtig god vinterferie

Ingen kommentarer:

Send en kommentar