tirsdag den 8. december 2015

Uundværlig juleviden - del 1 af 2


Juletræet blev første gang tændt i Danmark i 1808 på det sydsjællandske gods Holsteinborg.

Julemanden ses første gang i Danmark i 1866 i Peters Jul.

Julepynten bestod i 1870'erne især af trælle- eller vokslys. Men også kagemænd, klejner, kringler, sukker- og chokoladefigurer pyntede træet.

Klejnen er en af vores allerældste julesmåkager. Allerede i middelalderen bagte de den. Eller rettere sagt, de kogte den - for klejnen bliver jo kogt i fedt. Det er også grunden til, at det var muligt, at lave denne småkage allerede i middelalderen - før komfuret hæ hæ.

Julemærket er en dansk opfindelse fra 1903 og blev skabt af Postmester Einar Holbøll. Det udkom første gang i 1904. Pengene skulle anvendes til fordel for syge børn og der er igennem tiderne oprettet julemærkehjem som sanatorier for børn.

Julekalenderens allerførste låge blev åbnet i 1932 - i Danmark. Julekalenderen blev til i år 1883 i Tyskland i Gerhard Langs barndomshjem af hans kære moder. Som voksen blev det hans levevej - og i 1920 begyndte hans kalender langtsomt at erobre børns hjerter over hele verden. I Danmark tog Chr. Olsens Kunstforlag ideen til sig og den danske julekalender med låger blev sendt på gaden i julen 1932.

I 1885 eller 1886 syede hans moder 24 indpakkede småkager fast på et stykke karton. Hver dag op til jul fik den lille Gerhard så lov til at klippe en pakke løs og spise en småkage - og derved var utidens såkaldte pakkekalender skabt. Så vi kan alle sende en kærlig tanke til lille Gerhards mor ;-)

Vidste du det ?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar