mandag den 25. august 2014

Majsmarken kalder


Ud på marken og plukke friske majskolber! Har du nogensinde prøvet det, så ved du, hvorfor majs var indianernes vigtigste afgrøde. Kolberne smager fantastisk og hører til blandt de mest energirige grøntsager: Vitaminerne A, B, C, niacin og pantothenesyre, om mineralerne fosfor, magnesium zink, kobber og kalium er alle at finde i de små guldkorn. Der er altså ikke det, de ikke gør godt for.

Majs er mums! 
Brug dine tænder og gnav løs af en sød, saftspændt majskolbe – så bliver det ikke meget bedre, spørg ethvert barn. Majs minder om sommerferie og cykelture gennem det danske land – og så skal der altså solgult smør til en nykogt majskolbe.

I køkkenet
Træk bladene og trådene af majskolber og damp dem under låg i 10 minutter i kogende vand tilsat salt. Server med en kold klat smør - eller endnu bedre rør en god gang krydderurtesmør med f.eks. finthakket persille og hvidløg. Du kan også skære majskernerne af kolben og stege eller dampe dem sammen med andre grøntsager.

I maven
Majs hører til de energiholdige grøntsager pga. det høje sukkerindhold. Mængden af energi og sukker varierer dog alt efter sort, og der findes både søde og meget søde majs. De gyldne kolber er samtidig fyldt med både A, B og C-vitamin samt masser af mineraler. 

På marken
I sensommeren er majshøsten i fuld gang ude på de danske marker. Majs er en meget varmekrævende plante, der kan blive op til to meter høj. Sæsonen er kort, så nyd de friske danske majskolber, mens de er her. 

Opbevaring
Udnyt den naturlige emballage og lad bladene sidde på kolben under opbevaring. På denne måde kan majskolberne holde sig i 1-2 dage ved stuetemperatur og op til 8 dage i køleskab.


Kartoffelmos med majs, grøn chili og koriander
Fjern blade og tråde, og kog kolberne i saltet vand, til majskornene er møre, ca. 15 minutter. Lad dem køle lidt af, og skær kornene af kolben med en skarp kniv.

Skræl og skær kartoflerne i mindre stykker.
Kog dem i usaltet vand med hvidløg, til de er møre, si kogevandet fra og gem det.
Hak chilien fint, udelad kerner og membraner.
Mos de varme kartofler med dit yndlingsredskab (mit er en kartoffelmosstamper i rustfri stål), bland med majs, chili, anis og salt.
Tilsæt lidt kogevand, til mosen har rette konsistens, og smag til.
Pynt med frisk koriander.


Velbekomme <3 

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar