mandag den 9. april 2012

Opskrift med vitaminer




Sådan dækker du dit behov for A- og E-vitaminer uden piller og kosttilskud


Vitaminpiller, der indeholder antioxidanter i form af vitamin A, E og betakaroten, er farlige, viser et nyt dansk studie. Men hvis du ikke tager vitaminpiller og kosttilskud, hvordan kan du så være sikker på, at din krop får nok af de vitaminer, den har behov for, for at fungere optimalt?

Fede fødevarer
For at få den mængde E-vitamin, din krop har behov for, er det vigtigt, at du spiser fødevarer med et relativt højt indhold af fedtstoffer. For eksempel er der E-vitamin i avocado, olie, æg og mælk.

Kroppens behov for A-vitamin får du dækket ved at spise animalske produkter - især lever, fisk og mejeriprodukter. Men der er også masser af A-vitaminer i frugt og grønt - især i orange og grønne grøntsager, som for eksempel gulerødder, spinat og grønkål.

Hvis du spiser en gulerod hver dag, skulle det være nok til at dække dit daglige behov for A-vitamin

Sund mad er for mange mennesker lig med kompliceret mad, der tager lang tid at lave.

Men sådan behøves det ikke at være. Du kan sagtens skyde genvej med nogle enkle tips og tricks og på den måde booste din og familiens sundhed.

Sild
Sild og andre fede fisk er gode for hjerte-kar-systemet og er rige på solskinsvitaminet D-vitamin. Faktisk indeholder sild 8 µg D-vitamin pr. 100 g (hvilket dækker dit dagsbehov). D-vitaminet er nødvendigt for kalkreguleringen i knoglerne og derfor vigtigt især for unge i vækst og ældre kvinder.

Sild er desuden en god kilde til jod, der har betydning for skjoldbruskkirtlens regulering af fordøjelsen. Fiskeolie (omega-3) er dog sildens vigtigste fortrin. Den danner nemlig stoffer, de såkaldte prostaglandiner, der modvirker dannelsen af blodpropper.

Hvis du ikke er så vild med de hvide, marinerede sild, kan du vælge de karrymarinerede i stedet. Husk dette når du sidder til påskefrokosten…

Grønkål
Kålens konge! Med masser af mættende kostfibre og særdeles rig på næringsstoffer - indeholder B-, C- og K-vitamin, folat, kalcium, jern, zink og jod.

Men grønkål er også en sej og bitter sag - ikke just det nemmeste at lokke i ungerne. Prøv den råmarineret i citronsaft og honning, der giver perfekt modspil. Eller lav en grønlangkål, som vi elsker her i familien.

Rug
Fuldkornsrug er bare sundere end andre kornsorter. Fuldkornsrug indeholder substanser, som beskytter mod kræft. I det yderste lag af kornet finder man såkaldte lignaner. Det er stoffer, som i menneskets tarmkanal udvikles til fytoøstrogener, der synes at have en kræfthæmmende effekt. Og Ifølge forskningsresultater fra Sverige skulle brød bagt af rugkornkerner blandt andet sikre en langt bedre insulin- og blodsukkerbalance (vi ved ikke helt hvorfor).

Prøv at kog en grød på rugflager (i stedet for havregryn) - og kog den så med en god solbærsaft (i stedet for mælk og/eller vand)

Bønner
Alle bønner og linser er propfyldte med proteiner, der gør kød næsten overflødigt. Samtidig er de rige på kostfibre, der mætter godt og holder blodsukkeret stabilt. Desuden er de rige på alle afskygninger af fytokemikaler, der beskytter kroppen mod skadelige stoffer.

En stor videnskabelig undersøgelse med mere end 10.000 mennesker har vist, at dem der spiste bønner fire gange eller mere om ugen, havde 20% lavere risiko for at dø af hjerte-kar sygdomme, end dem der ikke spiste bønner. En af forklaringerne er, at bønner sænker kolesteroltallet.

En af udfordringer ved bønner er, at de skal udblødes natten over og efterfølgende koges. Og så er de sunde ambitioner måske forduftet. Derfor er en let genvej edamame-bønner, der bare lige skal have en gang kogende vand. Her finder du flere kostfibre end i rugbrød og samme proteinmængde som i kalkun!

Velbekomme

Ingen kommentarer:

Send en kommentar